+31 (0) 462041468     +31 (0) 6 3811 4360

0 artikel(en) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Dagrijverlichting in Belgie

Belgische Federale Overheid : Dagrijverlichting verplicht vanaf 2011

Datum: 31 januari 2011

Alle nieuwe personenwagens (categorie M1: voertuigen voor het vervoer van passagiers met ten hoogste acht zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend) en kleine bestelwagens (categorie N1: voertuigen voor het vervoer van goederen met een maximale massa van ten hoogste 3,5 ton) moeten vanaf 7 februari 2011 dagrijverlichting hebben. Vanaf 7 augustus 2012 zal deze aparte verlichting aan de voorkant gelden voor alle nieuwe voertuigen. Deze maatregel moet voertuigen overdag zichtbaarder maken en zo het aantal verkeersdoden verminderen.

 

Europese eis

België voldoet hiermee aan de verlichtingseisen van Europa. De Europese Commissie verbiedt haar lidstaten om nog een EG-typegoedkeuring of nationale typegoedkeuring te verlenen aan nieuwe voertuigtypen die niet voldoen aan voorwaarden voor dagrijverlichting.

 

Wat zijn dagrijlichten?

De dagrijlichten zijn naar voren gericht, bevinden zich aan de voorkant van een voertuig en stralen wit licht uit. Ze moeten automatisch gaan branden zodra u de motor start.

Als u de mistvoorlichten of koplampen aansteekt moeten de lichten bovendien automatisch doven. Wanneer de dagrijlichten branden, zult u de stand- en achterlichten, de omtreklichten en de eventuele zijmarkeringslichten en de kentekenplaatlichten niet kunnen aansteken.

Voor een voertuig (van categorieën M1 en N1) dat voor 7 februari 2011 is goedgekeurd of voertuigen van andere categorieën die zijn goedgekeurd voor 7 augustus 2012, is dagrijverlichting niet verplicht.

Bron: Belgium.be