+31 (0) 462041468     +31 (0) 6 3811 4360

0 artikel(en) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Dit kost een bekeuring voor defecte autoverlichting

Bekeuring defecte autoverlichting

De verlichting van je auto dient in orde te zijn. Klinkt logisch, echter wie rijd er niet eens een paar dagen rond met defecte verlichting? Gewoon wegens tijdgebrek of simpelweg omdat je auto niet aangeeft dat er een lamp stuk is.

Wist u dat u een flinke bekeuring riskeert als uw autoverlichting defect is? Als u staande wordt gehouden vanwege defecte verlichting kan het voorkomen dat u een boete krijgt. Hieronder een overzicht van de huidige boetes:

Rijden met defecte autoverlichting: € 140 boete

Wanneer je autoverlichting niet goed werkt mag de politie je aan de kant zetten. Vervolgens krijg je de gelegenheid om ter plekke de defecte lamp te vervangen. Als je echter geen reservelampen bij je hebt riskeer je een bekeuring van minimaal € 90 en maximaal € 140 (afhankelijk van waar je aan de kant wordt gezet: binnen- of buiten de bebouwde kom).

Onterecht mistlicht voeren: € 140 boete

De mistlampen voorzijde en achterzijde mogen alleen worden gebruikt wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd, bij zicht van minder dan 50 meter. Mistlampen zijn feller dan andere verlichting, dit kan hinderend zijn voor andere verkeersdeelnemers.

Lichtsignalen geven op niet toegestane wijze: € 90 boete

Seinen om je medeweggebruikers te attenderen op bijvoorbeeld het onterecht voeren van groot licht of een naderende snelheidscontrole is helaas niet toegestaan. Als de politie dit ziet kan men je staande houden. De boete bedraagt dan vervolgens € 90.

Sierverlichting: € 140 boete

Je auto mag niet meer verlichting voeren dan voorgeschreven of uitdrukkelijk toegestaan. Wanneer je er mee de openbare weg op gaat, riskeer je een bekeuring van € 140. Voor binnenverlichting bestaat geen regelgeving.

Wat kunt u doen om deze boetes te voorkomen? Zorg er in ieder geval voor dat u reserve lampen bij u heeft. Dit is wettelijk verplicht.
Verder periodiek checken of uw verlichting in orde is, dus wacht niet tot de jaarlijkse APK keuring!