+31 (0) 462041468     +31 (0) 6 3811 4360

0 artikel(en) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Verbruiken xenon lampen extra veel energie?

Wellicht één van de grootste misopvattingen in de autoverlichtingswereld: Xenonverlichting is feller en heeft een hogere lichtopbrengst, dus dat zal ook wel veel meer stroom verbruiken. Verrassend genoeg is dus niet het geval, het tegendeel is waar!

Het lage energieverbruik van xenonlampen

Een xenonlamp werkt met een lager wattage, meestal zo’n 35 watt, dan de meeste andere soorten verlichting. Het grote verschil is dat xenon een hoogspannings-ontladingslamp is welke werkt op 23.000 Volt. Dit klinkt misschien eng, maar dit hoge voltage is nodig om de xenonlamp te laten ontsteken. Dit hoge voltage wordt behaald door de ballast, ook wel omvormer genoemd. Deze omvormer zet het voltage om van 12 volt naar 23.000 volt.

Energieverbruik xenon- vs. halogeenverlichting

Het stroomverbruik van een xenonlamp is 20 watt lager dan bij een halogeenlamp, dus een xenonlamp is zelfs een stuk zuiniger dan een halogeenlamp. Bij xenonverlichting ligt dan ook de efficiency een stuk hoger. Bij een halogeenlamp gaat namelijk veel energie verloren in warmte. Een halogeenlamp werkt namelijk door middel een gloeidraad die verhit wordt en daardoor licht afgeeft. De nieuwere generatie xenonlamp werken zelfs met een nog lager wattage, rond de 25 watt en zijn dus meer dan de helft zuiniger dan halogeenlampen. Als je dan ook nog meeneemt dat bij bi-xenon maar één lamp nodig is in plaats van twee, zou je dus maar 25 watt verbruiken in plaats van de twee keer 55 watt die een halogeenlamp verbruikt. Het voordeel van dit lage energieverbruik is niet alleen dat je accu langer meegaat, maar ook dat je auto hierdoor minder benzine verbruikt.

Nog meer voordelen met de hoge lichtopbrengst van xenonverlichting

Een bijkomend voordeel is dat xenonverlichting, ondanks het lage energieverbruik, ook een hoge lichtopbrengst geeft. Ten opzichte van een halogeenlamp wordt met xenonverlichting de lichtopbrengst maar liefst verdriedubbeld. De lichtopbrengst van een normale halogeenlamp is 1200 Lumen en van een Xenonlamp gemiddeld 3200 lumen. Dit zorgt voor een betere lichtopbrengst op de weg. Hierdoor is niet alleen het wegdek beter te zien, maar ook reflecterende onderdelen op bijvoorbeeld fietsen en verkeersborden.