+31 (0) 462041468     +31 (0) 6 3811 4360

0 artikel(en) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Fictie en feiten over xenon verlichting

Xenon verlichting bestaat al enkele jaren, en de voorstanders zijn duidelijk in hun oordeel. Een chauffer met een voertuig uitgerust met xenon verlichting ziet door de betere lichtopbrengst meer en verder. Ook in het donker is het verschil duidelijk merkbaar, en hebben deze chauffeurs een veiliger gevoel omdat ze gevaren eerder op kunnen merken.

Toch bestaan er nog veel vragen en onduidelijkheden rondom xenon verlichting.

Xenon lampen verkleuren glas van de koplamp unit.

Niet waar. Het glas van de xenon lamp heeft een UV filter, deze blokkeert de UV stralen die de plastic onderdelen zouden kunnen beschadigen.

 

De lamp wordt warmer als je een hoge K-waarde hebt.

Niet waar. De kleur van de xenon lamp wordt weergegeven als zogenaamde K-waarde, dat staat voor Kelvin. En xenon lamp kan bv 6000k zijn. Dit betekent dat de kleur die de lamp afgeeft, wit is. Dit heeft dus helemaal niks met de warmte van de lamp te maken, ook al heeft men het soms over de kleur temperatuur van de lamp.

Bijvoorbeeld: een 6000k xenon lamp geeft wt licht, terwijl een 8000k xenon lamp een blauwig licht afgeeft. De temperatuur van de beide lampen blijft gelijk, ok al verschilt de kleur. Je kunt dus zelf weten welke kleur xenon je wilt hebben, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schade aan je koplampunit.

 

Een hogere K-waarde betekent meer licht.

Niet waar. Het is zelfs onderzocht, en het blijkt dat hoe hoger de K-waarde, des te minder licht je zult ervaren. Tot 6500k blijft de lichtopbrengst gelijk, maar als je hoger gaat, en dan met name boven de 8500k, dan zie je dat de lichtopbrengst begint te dalen. Dit is eenvoudig uit te leggen aan de hand van wit licht dat aanwezig is. Wit is het helderste licht dat je kunt krijgen, en dit geeft dan ook een optimale lichtopbrengst. Vandaar dat veel auto's die standaard uitgerust zijn met xenon, 6000k lampen hebben.

Wanneer de K-waarde hoger wordt, bijvoorbeeld 10000k, dan wordt het licht blauw. Hier is minder wit licht aanwezig, dus zal de lichtopbrengst ook minder worden. Dit is niet drastisch, maar je ziet bij de 6000k de borden en belettering beter reflecteren dan bij 12000k.

 

Xenon lampen gaan langer mee dan halogeen lampen

Wel waar. Xenon lampen zijn gevuld met xenon gas, en bevatten dus geen gloeiende onderdelen zoals een halogeen lamp.

De xenon markt, en vooral de after-market xenon is flink gegroeid de afgelopen jaren. Daardoor is er ook een wildgroei ontstaan in de ombouw sets die te koop worden aangeboden. Hierdoor kan t wel zijn dat u een setje in handen krijgt die zelfs de kwaliteit van de halogeen lampen niet haalt qua levensduur. HiD bulbs van goede kwaliteit zoals u ze bij Xenonlamp.nl kunt vinden, garanderen een lange levensduur.