+31 (0) 462041468     +31 (0) 6 3811 4360

0 artikel(en) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Koplampen afstellen - zelf doen of uitbesteden?

Koplampen afstellen

Wanneer je op APK keuring gaat, moeten de koplampen goed afgesteld staan. De lampen moeten naar voren schijnen, en dus niet naar links of rechts afwijken. En, zeer belangrijk, ze moeten naar beneden schijnen, anders verblind je tegenliggers. 

Maar het is niet alleen belangrijk om de koplampen goed af te stellen voordat hij voor de APK keuring naar de garage moet, voor tegenliggers is het wel zo fijn als de koplampen netjes naar beneden schijnen, in plaats van recht in het gezicht van tegenliggers. Je kent de situatie zelf waarschijnlijk ook wel waarbij een auto met slecht afgestelde koplampen achter je rijdt, en daardoor je complete zicht naar achteren verblindt.

Koplampen afstellen

Een terugkerend klusje

Als je een nieuwe auto koopt, dan hoef je je geen zorgen te maken over de afstelling van de koplampen. Maar dit kan na verloop van tijd veranderen. Koplampen worden door middel van schroefjes afgesteld, en deze kunnen (lichtjes) veranderen. Maar ook als je nieuwe verlichting plaatst, zul je de koplampen opnieuw af moeten stellen. Doordat je de lampen vervangt, kun je vrij gemakkelijk de afstelling van de koplamp kwijtraken en dit uit zich in een verkeerd lichtbeeld waarbij de lampen naar links of rechts af kunnen wijken.

De meeste auto's geven bestuurders zelf de mogelijkheid om de hoogte van de lampen af te stellen. Dit kan zeer praktisch zijn als je bv op vakantie gaat en de auto zwaar beladen is, waardoor hij een klein beetje naar achteren helt. Of je hebt een caravan of aanhanger achter de auto hangen waardoor de achterkant naar beneden wordt gedrukt. Vergis je niet, de kleinste afwijking kan al een verkeerd lichtbeeld geven. 

Hoe stel ik koplampen af?

Het afstellen van de koplampen is niet lastig. Je kunt dit zelf doen, bv aan de hand van deze handige handleiding op de site van Frank Fokke. Het is een secuur werkje, dus als je hier zelf geen tijd of zin in hebt, dan kun je er altijd voor kiezen om dit door een vakgarage te laten doen. Dit kan o.a. bij de dealers en garages die onze producten verkopen. Zij kunnen heel eenvoudig met behulp van de juiste apparatuur de koplampen voor je afstellen.

En een voorwaarde voor APK goedkeuring zijn juist afgestelde koplampen, dus de garage waar je de auto APK laat keuren, zal de koplampen afstellen op het moment dat deze niet goed staan. Dus je kunt ervan uitgaan dat 1x per jaar de koplampen sowieso goed afgesteld zullen worden.

Bekijk ook meer informatie op de site van de ANWB.