+31 (0) 462041468     +31 (0) 6 3811 4360

0 artikel(en) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Geldt het verbod op halogeenverlichting ook voor auto’s?

verbod halogeenverlichting autoEerder namen we al afscheid van de gloeilamp, maar vanaf 1 september 2018 mogen er ook geen halogeenlampen meer in de handel gebracht worden in de EU. Vrijwel alle halogeenlampen van 230 Volt krijgen hetzelfde EU-verbod als de gloeilamp, omdat led nu eenmaal een beter alternatief is; zuiniger en duurzamer.

Maar hoe zit het dan met halogeen autolampen?

De meeste auto’s zijn immers nog steeds voorzien van halogeenverlichting. Maakt u zich geen zorgen! Het verbod op halogeenverlichting geldt alleen voor algemene verlichting in huis en openbare ruimtes en is voor voertuigen derhalve NIET van toepassing.

Nieuwe auto’s zullen dus nog steeds geleverd worden met halogeenverlichting. Xenon en led blijven vaak optioneel. Led is sterk in opkomst, maar doordat dit een dure optie is, zie je dit als standaard vrijwel alleen terug in het duurdere segment. Uiteraard zal over een tijdje de halogeenlampen vanzelf verdwijnen uit de autobranche.

Xenon en led hebben de toekomst

Xenon en vooral led wordt de nieuwe standaard. De opvolger van led is echter ook al bekend, namelijk oled. Oled staat voor Organic Light Emitting Diode. Deze verlichtingstechniek wordt momenteel in de nieuwste smartphones en HD-tv’s gebruikt. In tegenstelling tot puntlichtbronnen zoals led’s, zijn oled’s platte lichtbronnen. Dit is enorm geschikt voor 3D vormen en het zal leiden tot volledig nieuwe mogelijkheden voor designers, zoals je nu al terugziet in de nieuwe Audi A7 modellen. Op het gebied van kleur en helderheid geeft dit veel meer mogelijkheden dan de normale led verlichting.

Kortom, halogeen blijft voorlopig de standaard, maar de autoverlichtingsmarkt zal een grote verandering laten zien.