+31 (0) 462041468     +31 (0) 6 3811 4360

0 artikel(en) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

De verschillende soorten autoverlichting op een rij

soorten autoverlichtingTegenwoordig is er een breed scala aan typen autoverlichting verkrijgbaar. Naast de traditionele gloeilampen die van oudsher auto's geplaatst worden, kun je tegenwoordig ook kiezen voor onder andere led en xenonverlichting. Alle soorten autoverlichting hebben hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Dit kan gaan om kwaliteit en duurzaamheid, maar ook om kostprijs en energieverbruik.

Typen autoverlichting

We maken een onderscheid tussen vier soorten autoverlichting:

1. Halogeen

Dit is de meest traditionele soort verlichting. Nog steeds komt deze verlichting het meeste voor. De reden hiervan is dat halogeen goedkoper is dan alternatieven en een goede lichtopbrengst geeft. Het nadeel van halogeenverlichting is dat van de 55 watt aan vermogen het meeste verloren gaat aan warmte, niet echt energiezuinig dus. Tevens is de kleur van halogeen weinig beïnvloedbaar. Je kunt kiezen voor een lamp met een iets wittere kleurtint, maar dit houdt dan ook vaak in dat de lichtopbrengst een stukje minder is. Een halogeenlamp gaat gemiddeld een jaar mee.

2. Xenon 

Xenonverlichting is sinds begin jaren '90 beschikbaar en was destijds nog een hele dure optie. Tegenwoordig zie je dat deze verlichtingsbron steeds vaker standaard in een auto zit. Eén op de drie nieuwe auto's is uitgerust met xenonverlichting en wij begrijpen wel waaorm.

Zo is de lichtopbrengst is stuk meer dan bij halogeen, namelijk twee keer zoveel, terwijl het verbruik een stuk minder is. In plaats van 55 watt zijn de xenonlampen slechts 35 watt. Dit in combinatie met de hogere lichtopbrengst maakt dat dit dus een veel efficiëntere vorm van verlichting is. Xenonverlichting verlicht de weg optimaal en zorgt voor een betere zichtbaarheid. Daarnaast kun je bij xenonverlichting, doordat er gebruikt gemaakt wordt van xenongas, zelf de kleur kiezen, van geel tot helder wit of zelfs blauwig licht. Gemiddeld gaat een xenonlamp zo'n vier jaar mee, dus een stuk langer dan halogeenverlichting.

3. Led 

Deze verlichtingssoort heeft de laatste jaren snel haar intrede gedaan. Led geeft veel licht met een heel laag wattage, wat led een zeer efficiënte vorm van verlichting maakt. Ook is de kleur van led verlichting erg mooi en kan voor uiteenlopende kleuren gekozen worden. Het is te variëren tussen 4000k en 8000k, zodat je optimaal zicht hebt op de weg. Led is nu nog een dure optie, vandaar dat je deze verlichting vooral terugziet bij de wat duurdere auto's. Ook de levensduur van led is bijzonder lang, het zou in principe zelfs nooit kapot mogen gaan.

4. Laser

Laser is de nieuwe verlichtingssoort voor auto's die je op dit moment terug ziet komen bij de allernieuwste BMW’s en wij volgen de ontwikkeling dan ook op de voet. Laser heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als led, maar is nog kleiner is dan led waardoor het wellicht nog meer mogelijkheden biedt.