+31 (0) 462041468     +31 (0) 6 3811 4360

0 artikel(en) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Welke kleuren xenon zijn wettelijk toegestaan?

Xenonverlichting, ook wel bekend als HiD (High Intensity Discharge) verlichting, staat met name bekend om de kleurtemperatuur (k-waarde) en hoge lichtopbrengst. De lichttechniek die bij Xenon wordt gebruikt, is anders dan bij bijvoorbeeld halogeen en led. Het licht in de lamp ontstaat namelijk door het verwarmen van het xenongas dat zich in de lamp bevindt. Bij xenonverlichting is het kleur van het licht dan ook afhankelijk van het soort xenongas dat in de lamp zit.

Mogelijke kleuren xenonverlichting

welke kleuren xenon toegestaan

Doordat xenongas in verschillende kleuren verkrijgbaar is, is het dus ook mogelijk om een andere lichtkleur te kiezen. Helaas zijn niet alle beschikbare xenonkleuren in het verkeer toegestaan. Houd hier dus rekening mee wanneer je een xenonlamp in afwijkende kleur in je auto plaatst.  

Mogelijke xenon kleuren zijn (tussenliggende k-waarden zijn ook mogelijk):  

  • - 3000K (geel retro look)     
  • - 4300K (geel-wit)
  • - 5000K (helder wit)
  • - 6000K (wit)
  • - 8000K (wit - blauw)
  • - 10000K (blauwig)
  • - 12000K (paarsachtig)
  • - 14000K (violet)

Wettelijk toegestane kleuren xenon

Wettelijk is 8000K de hoogst toegestane K waarde. Daarboven wordt het licht te blauw. Een van de APK-eisen is namelijk dat het licht overwegend geel of wit van kleur is.

Dus hoe hoger de K-waarde van je xenonverlichting, hoe blauwer het licht. Tevens geldt dat een hogere k-waarde een lagere lichtopbrengst geeft. Dus blauwig licht geeft minder lichtopbrengst dan wit licht.

Merken xenon verlichting

Je vindt in ons assortiment verschillende kleuren Xenonverlichting. Merken zoals Philips en Osram gaan niet hoger dan 6500K.

Xenon Private Label X-line

Aftermarket zijn er ook xenonlampen met hogere k-waarden te verkrijgen, zoals de lampen in onze Private Label X-line. De lampen in deze lijn lopen uiteen van 3000k tot maar liefst 30.000k. Wanneer je op zoek bent naar een geschikte xenonlamp, adviseren wij om te kiezen voor een lamp met een k-waarde van 5000K of 6000K. Je hebt dan een combinatie van zowel een goede lichtopbrengst als van de mooie, witte en luxe uitstraling die bij xenon hoort. Daarnaast zal deze lamp bij een APK-keuring gewoon door de test komen.