+31 (0) 462041468     +31 (0) 6 3811 4360

0 artikel(en) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Dagrijverlichting, is het werkelijk veiliger?

De Europese Unie stelt het rijden met dagrijverlichting voor nieuwe voertuigen vanaf 2011 verplicht. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de verkeersongelukken door het rijden met dagrijverlichting met gemiddeld 11% dalen.

Toch is niet iedereen hiervan overtuigd.

Onderzoeken hebben aangetoond dat met het voeren van dagrijverlichting overdag, het aantal verkeersongelukken waarbij auto's betrokken zijn, met 12% daalt. Voor motoren ligt dit percentage op 10%. Toch zijn niet alle veiligheidsexperts en mensen met een groen hart overtuigd van de voordelen van de dagrijverlichting.

Regels voor dagrijverlichting ontstonden in 1977 toen Zweden het eerste land werd dat deze toepassing introduceerde. Omdat overdag het licht in de Scandinavische landen vaak minder is, volgden als snel de andere landen. Vandaag de dag is het verplicht om met dagrijverlichtiing te rijden in Finland, Noorwegen en Ijsland.

Een van de redenen om aan te nemen dat het veiliger is om overdag met dagrijverlichtiing te rijden, is dat het licht van de auto eerder zichtbaar is dan de auto zelf. Wanneer je als chauffeur een auto vanuit de verte met lichten aan ziet naderen, zal dit eerder opvallen en zul je eerder op je hoede zijn dan wanneer deze geen zichtbare lichten heeft.

Tegenstanders van deze regel zeggen dat de dagrijverlichting mensen eerder kan verblinden en daarom gevaarlijke situaties op kan leveren. Daarnaast vebruiken ze meer energie en daarom brandstof, wat de koolmonoxide alleen maar zal laten toenemen.

Daarnaast zie je al flink wat weggebruikers die nu al overdag met dimlicht of stadslicht rijden. Wanneer het voor iedereen verplicht wordt, zijn tegenstanders bang dat het snel een normale zaak zal worden, en is het effect verdwenen.

Als je auto van voor het bouwjaar van 2011 is, en je toch overdag lichten wilt gaan gebruiken als dagrijverlichting, dan zou je op zoek moeten naar nieuwe lampen. Je kunt de originele lampen behouden, maar dan zul je ze vaker moeten wisselen, aangezien ze meer branduren zullen gaan maken. De meeste standaard lampen gaan ongeveer 400 uur mee. Je kunt er je voordeel mee doen om over te stappen op longlife lampen, zoals de Philips Eco Vision, deze verbruikt tot 20% minder energie en gaat tot twee keer langer mee. Daarnaast begint er ook steeds meer LED dagrijverlichting op de markt te komen, wat een uitstekend alternatief is, gezien de lange levensduur en zuinige LED lampen.